Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Νομός Κορινθίας





Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο. Πρωτεύουσά του είναι η Κόρινθος και έχει πληθυσμό 154.624 κατοίκους (απογραφή 2001). Επίσης τα βουνά του Νομού Κορινθίας είναι:
•Στο εσωτερικό του Νομού βρίσκεται το όρος Κυλλήνη (ή Ζήρια, 2.376 μ.). Θεωρείται από τις χαρακτηριστικότερες οροσειρές της Πελοποννήσου. Είναι η δεύτερη σε ύψος μετά το όρος Ταϋγετο σε όλη την Πελοπόννησο. Το κύριο τμήμα του βουνού βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Νομού με το Νομό Αχαΐας.
•Όνεια Όρη (ή Οξύ, 599 μ.). Άλλη ονομασία του είναι Ξυλοκέριζα και βρίσκονται στα νότια του Νομού. Αναφέρονται από τους Αρχαίους ιστορικούς, επειδή η θέση τους αποτελούσε τη φυσική άμυνα της Πελοποννήσου. (Είναι κοντά στον Ισθμό).
•Ο Ακροκόρινθος (573 μ.). Στους πρόποδές του είχε κτιστεί η αρχαία Κόρινθος και το βουνό αποτελούσε τη φυσική ακρόπολή της. Πολλές μάχες έγιναν κατά την διάρκεια των αιώνων για την κατοχή του Ακροκορίνθου. Καταλήφθηκε το 1822 από τους Έλληνες, στη διάρκεια της Επανάστασης. Κορυφές της οροσειράς είναι η Ευρωστίνη (1.208 μ.), ο Φαρμακάς (1.616 μ.), το Μεγαλοβούνι (1.273 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (725 μ.), κ.ά.
•Τέλος τα Αροάνια (2.341 μ.).

Μερτζιάνα Μπερντούφη
Κατερίνα Σκλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου